Építészet Hír Közösségfejlesztés Oktatás

Kezdődik a 2018-as szezon!

  • július 18, 2018
  • By

Július elején megérkezett építésvezető kollégánk, Balázs Zanglába. Eközben a tizenkét fős önkéntes különítményünk gyalogosan tette meg a befelé vezető utat egy helyi túravezető és egy lovas ember kíséretében. Leh városát elhagyva, Photoksarból indultak, majd hat nap gyaloglás után érkeztek meg a faluba.

 

A kinti terepmunka gördülékeny indulását egyik koordinátorunk júniusi előzetes antropológiai felmérése segíti. Joanna egyesével felkereste a zanglai családokat, a személyes beszélgetések alatt előkészítve az idei év központi projektjét, a közösségi szolarizációt.
A falugyűlésen közösen vitatták meg, mely családok szorulnak rá jobban a téli fűtési szezonban a napenergiát hatékonyan hasznosító napablakokra, kinek a háza építhető át kisebb beavatkozással, közösen kiválasztották a szolarizálandó lakóépületeket.
A közösségi szolarizáció keretében idén szorosan együttgondolkodunk, -tervezünk és épülünk  a zanglai női szerzetes kolostor közösségével is. Segítünk a kolostor téliesítésében egy új oktatóterem megalapozásával, ami az itt tanuló gyerekek téli tanulását segíti. Az alapozáshoz a kőgyűjtés már megindult.

 

A közösségi építészet számunkra a partneri viszonyról, az együttműködésről és a kölcsönös tanulásról szól. A kitűzött projekt mindig helyi igényekből kell, hogy kiinduljon, és a faluközösség munkáját olyan erőforrások megosztásával támogatja, mint például a helyben fel nem lelhető anyagok (pl. üveg) beszerzése, építészeti tervezés és koordináció, önkéntesek biztosítása.
A közösségi építészetet egészíti ki az évek óta folyó oktatás. A Homestay English névre keresztelt oktatási programunk idén még hangsúlyosabban célozza a gyerekek mellett a felnőtteket. Az önkéntesek házhoz mennek, és elsősorban a helyi asszonyok számára kínálnak angoltanulásra lehetőséget.

 

A háromfős kutatócsapatunk  – Panni, Peti és Stanzin – által végzett felmérés a teljes Zanszkár-völgyben igyekszik pontosabb képet kapni a  ladaki faluközösségekről, a helyiek jelenjéről és jövőképeiről egyaránt. Kiemelt figyelmet szentelnek az idősebb és fiatalabb generáció eltérő látásmódjának tanulmányozásának, ahogy kíváncsiak a közösség saját múltjához való viszonyára vagy a kulturális örökség kezelésével kapcsolatos elképzeléseikre is.