“Az élményt azonban nem szabad összetéveszteni a merőben érzelmi hangulattal, amelyből hiányzik a megértés törekvése.
Az igazi élményben a tudatos megismerés éppen olyan nélkülözhetetlen elem, mint az ösztönös beleérzés.”

Baktay Ervin, orientalista, Csoma életének kutatója

Támogatói utak

separator_gradient_orange

Miért utazz velünk 

Az Alapítvány munkássága során közel 400 önkéntes jutott el eddig Zanglába. Ez az utazás sokuknak megváltoztatta az életét, formálta szemléletét. A régió gazdag kulturális örökségét, a fenntartható fejlődés, a társadalmi szerepvállalás, és a közösségi összefogás ügyeit egy lélegzetelállító és különleges utazás során megtapasztalni olyan élmény, amely jóval többet nyújt, mint egy átlagos turistaút.

 

“Egy órával később, néhány száz méterrel alacsonyabban, már a sátrunknál ülve úgy éreztem: a vacsora után semmire nincs nagyobb szükségem, mint egy szociológusokból, antropológusokból és pszichológusokból álló rohamcsapatra. Talán ők meg tudnák magyarázni az átélteket.”

Földes András, Index újságíró, Erőss Zsolt himalájamászó önéletrajzírója Ladakban

 

Mi az utazás célja

A utazás célja, hogy a résztvevők magashegyi extrém környezetben, távol a város zajától és a turisták seregeitől, ősi kolostori kultúrával bélelt kopár himalájai tájakon, terepjáróval, motorral, gyalogszerrel túrázva, éljék át a hazainál sokkalta nehezebb körülményeket, vegyenek részt önkéntesként jótékonysági építkezésen, ismerjék és tapasztalják meg a ladaki közösségek életét, annak értékeit és kihívásait. Közben szinte észrevétlenül kerüljenek közelebb magukhoz, csapattársaikhoz, az őket körülvevő valósághoz, és feltöltődve, a hazai környezetüket is újraértékelve térjenek haza.

“A dolgok eredménye és jelentősége nem tőlünk függ: a mi dolgunk nem lehet más, mint a döntés pillanatában elhatározni, hogy a nehéz és talán kockázattal járó utat, vagy a visszavonulás biztonságosabb alternatíváját választjuk-e.”

Baktay Ervin, orientalista, Csoma életének kutatója

 

 

Kiknek szól ez az utazás

Olyan embereknek, csoportoknak, cégeknek, akik érdeklődnek egy távoli, nehezen elérhető és különleges kultúra iránt, de önállóan nem vágnának bele egy ladaki utazásba (pl. idő, nyelvtudás vagy utazási tapasztalat hiánya, az ismeretlentől való félelem miatt). Olyanoknak, akik személyes vagy szakmai érdeklődésük miatt egy átlagos turistánál mélyebben szeretnék megismerni a ladaki kultúrát, közösségeket, az őket érintő aktuális kérdéseket és a régióban zajló fejlesztési projekteket. Olyanoknak, akiket érdekel az Alapítvány munkája, de nem tudnak/nem szeretnének 1-2 hónapra elutazni önkénteskedni. Olyanokat, akik szeretnék önismeretüket mélyíteni, a szokásos környezetüktől távol újragondolni itthoni életüket. Az utazás 6-8 fős csoportokban történik. 

“Az ember az én felfogásomban ott kezd élni, ahol elhagyja a komfortzónáját. Most talán látjátok, miről beszéltem. Innen mindenki annyit visz haza, amennyit beletett, a lehetőség adott.”

Közép-Európa egyik vezető pénzügyi cégének tulajdonosa cége vezető brókereinek, Ladakban

 

Partnereink

Hazai partnerünk az Agra Kulturális Utazási Társaság, akik közel húszéves tapasztalattal rendelkeznek távoli kultúrák felfedezésében és bemutatásában, utak biztonságos szervezésében, magasan képzett szakértőikkel és infrastruktúrával segítik utazásainkat.

Himalájai partnerünk, egy helyi házaspár által 1992-ben alapított, azóta India legfontosabb himalájai expedíciószervezőjévé vált társaság, akik képzett túravezetőkkel, vadvízi vezetőkkel, biztonságos terepjárókkal, alapos helyismerettel és tapasztalattal, rugalmas, alkalmazkodó attitűddel, nemzetközi szakértelemmel rendelkeznek.

 

 

 

Program

Az utazás négy részből áll. A Himalája Indus völgyében fekvő Leh városába érkezünk, ahol akklimatizálódunk a 3500 méter fölötti magassághoz három napon át, ismerkedve a város sokszínű (buddhista, hindu, muszlim, szikh) kulturális életével, és látványosságaival. Megmásszuk a palotahegyet és körbelátogatjuk az Indus-völgy kolostorait is terepjáróval, a kalandorok akár motorral.

A következő szakasz a Leh-ből Zanglába vezető négy-hat napos út a Himalája ösvényein, gyalogosan túrázva. Ha az oxigénhiány már nem is, a panoráma, a különleges élmények tömkelege garantáltan elállítja a lélegzetünket. Itt kerülünk legközelebb ahhoz az élményhez, ami hosszú vándorútja alatt Csomát is érhette majd kétszáz évvel ezelőtt. A túra alatt helyi kisérőink expedíciós kényelemmel, konyha- és étkezősátorral, himalájai ételekkel-italokkalsegítik a boldogulásunkat.

Zanglában három napot töltünk, ezalatt bepillantást nyerünk a helyi, zárt buddhista közösség életébe és az Alapítvány munkájába is, belekóstolunk az önkéntesek életébe. Meglátogatjuk a Himalája mélyén álló egykori erődöt, ahol Kőrösi Csoma Sándor hajdan a tibeti–angol szótáron dolgozott és a jelenleg ismert legöregebb, 11. századi falfestményeket rejtő eldugott hegyi sztúpát, amit évente alig néhány elszánt túrázó láthat, végül személyes látogatást teszünk zanglai királynál. Szállásunk helyi családoknál lesz, ami lehetőséget nyújt, hogy közelebb kerüljünk a helyi közösség életéhez, mindennapjaihoz. Külön kívánságra a királyi palotában is kérhetünk szobát.

Utunk a háromnapos hazatéréssel zárul, Zanglából Kargil és Lamayuru városát érintve, dzsippel, vagy motorral, ahol az élmények és tapasztalatok lezárása mellett tovább ismerkedünk a helyi látnivalókkal.

 

Az elmúlt évek tapasztalatai arra ösztönöztek minket, hogy olyan támogatói utakat szervezzünk, melyek során a résztvevők

mélységében ismerhetik meg a helyi kultúrát

– megtapasztalhatják a hagyományos, önfenntartó ladaki életmódot és annak értékeiteit

– megismerhetik az alapítvány munkáját

részt vehetnek fenntartható fejlesztésekben önkéntesként, és láthatják munkájuk, támogatásuk eredményét.

Kísérőink

Kísérőink az elmúlt években széleskörű tapasztalatokat szereztek a régióban való utazások szervezésében, csoportok koordinálásában és fejlesztésében, valamint átfogó ismereteket szereztek a régió kulturális örökségéről és értékeiről.

Fejér Máté

Irimiás Balázs

Expedíciós túra

Élményközpontú utazásokat minimum 16 napban tudunk szervezni egyénre optimalizált szolgáltatásokkal. Az utazások során a résztvevők betekintést nyerhetnek a régió kulturális életébe, hétköznapjaiba, valamint megtapasztalhatják a himalájai táj csodáit. 

Csapatépítő túra

Célorientált, humán- és szervezetfejlesztő, csapatépítő tréningek szervezését és lebonyolítását is vállaljuk. Tapasztalataink szerint a ladaki környezet, az extrém körülmények és kihívások nyújtotta tapasztalások, valamint a tudatos fejlesztés házasítása hatékony eszköz lehet céljaink vagy problémáink feltérképezésére, megértésére és megoldására.

Az utazás ideje: 2018.07.20-2018.08.31. (minimum 16 nap)

Az ajánlat 6-8 fős csoportok esetén, a túra alatt teljes ellátással, 4 csillagos szállodákban reggelivel, sátrakkal, családi szállásokkal, túrazsákok szállításával, helyi transzferekkel, dzsipekkel, helyi idegenvezetővel, két kísérővel és kolostori belépőkkel együtt értendő.

Egyéni ajánlatért forduljon hozzánk bizalommal

Ladak-Zanskar-TamogatoiTura-page-001

Az utazásokból befolyó nyereség a Csoma Szobája Alapítvány alaptevékenységét támogatja, ezáltal az Alapítvány költségvetésében társadalmi vállalkozási pillérként jelenik meg. Emellett célunk, hogy az utazások szervezésébe a következő évek során bevonjuk a helyi közösséget, akik ezáltal nemcsak jövedelemre tesznek szert, de képessé válhatnak arra is, hogy később a turizmusban önálló munkavállalóként vagy vállalkozóként jelenjenek meg.