“Az élményt azonban nem szabad összetéveszteni a merőben érzelmi hangulattal, amelyből hiányzik a megértés törekvése.
Az igazi élményben a tudatos megismerés éppen olyan nélkülözhetetlen elem, mint az ösztönös beleérzés.”

Baktay Ervin, orientalista, Csoma életének kutatója

Támogatói utak

separator_gradient_orange

Miért utazz velünk 

Az Alapítvány munkássága során közel 400 önkéntes jutott el eddig Zanglába. Ez az utazás sokuknak megváltoztatta az életét, formálta szemléletét. A régió gazdag kulturális örökségét, a fenntartható fejlődés, a társadalmi szerepvállalás, és a közösségi összefogás ügyeit egy lélegzetelállító és különleges utazás során megtapasztalni olyan élmény, amely jóval többet nyújt, mint egy átlagos turistaút.

 

“Egy órával később, néhány száz méterrel alacsonyabban, már a sátrunknál ülve úgy éreztem: a vacsora után semmire nincs nagyobb szükségem, mint egy szociológusokból, antropológusokból és pszichológusokból álló rohamcsapatra. Talán ők meg tudnák magyarázni az átélteket.”

Földes András, Index újságíró, Erőss Zsolt himalájamászó önéletrajzírója Ladakban

 

Mi az utazás célja

A utazás célja, hogy a résztvevők magashegyi extrém környezetben, távol a város zajától és a turisták seregeitől, ősi kolostori kultúrával bélelt kopár himalájai tájakon, terepjáróval, motorral, gyalogszerrel túrázva, éljék át a hazainál sokkalta nehezebb körülményeket, vegyenek részt önkéntesként jótékonysági építkezésen, ismerjék és tapasztalják meg a ladaki közösségek életét, annak értékeit és kihívásait. Közben szinte észrevétlenül kerüljenek közelebb magukhoz, csapattársaikhoz, az őket körülvevő valósághoz, és feltöltődve, a hazai környezetüket is újraértékelve térjenek haza.

“A dolgok eredménye és jelentősége nem tőlünk függ: a mi dolgunk nem lehet más, mint a döntés pillanatában elhatározni, hogy a nehéz és talán kockázattal járó utat, vagy a visszavonulás biztonságosabb alternatíváját választjuk-e.”

Baktay Ervin, orientalista, Csoma életének kutatója

 

 

Kiknek szól ez az utazás

Olyan embereknek, csoportoknak, cégeknek, akik érdeklődnek egy távoli, nehezen elérhető és különleges kultúra iránt, de önállóan nem vágnának bele egy ladaki utazásba (pl. idő, nyelvtudás vagy utazási tapasztalat hiánya, az ismeretlentől való félelem miatt). Olyanoknak, akik személyes vagy szakmai érdeklődésük miatt egy átlagos turistánál mélyebben szeretnék megismerni a ladaki kultúrát, közösségeket, az őket érintő aktuális kérdéseket és a régióban zajló fejlesztési projekteket. Olyanoknak, akiket érdekel az Alapítvány munkája, de nem tudnak/nem szeretnének 1-2 hónapra elutazni önkénteskedni. Olyanokat, akik szeretnék önismeretüket mélyíteni, a szokásos környezetüktől távol újragondolni itthoni életüket. Az utazás 6-8 fős csoportokban történik. 

“Az ember az én felfogásomban ott kezd élni, ahol elhagyja a komfortzónáját. Most talán látjátok, miről beszéltem. Innen mindenki annyit visz haza, amennyit beletett, a lehetőség adott.”

Közép-Európa egyik vezető pénzügyi cégének tulajdonosa cége vezető brókereinek, Ladakban

 

Partnereink

Hazai partnerünk az Agra Kulturális Utazási Társaság, akik közel húszéves tapasztalattal rendelkeznek távoli kultúrák felfedezésében és bemutatásában, utak biztonságos szervezésében, magasan képzett szakértőikkel és infrastruktúrával segítik utazásainkat.

Himalájai partnereink egy helyi túravezető és csomagszállító munkatársa, akikkel Alapítványunk hat évre visszanyúló kapcsolatot ápol. Raju Balti az észak-indiai Himalájában nőtt fel, évtizedes turisztikai tapasztalattal rendelkezik a régióban, egyaránt tart vezetéseket indiai és külföldi túrázóknak és céges csoportoknak. Jimba, aki a Zangla közeli Pidmóból származik, jelenleg is itt él családjával, jellemzően Raju munkáját támogatva a zanszkári falvak között szállít állataival. A támogatói út során segítőtársaival és lovaival a magashegyi túrázókat tehermentesíti csomagjaiktól.

 

Program

Dátum & indulás

Az indulás tervezett időpontja 2018 július 25. és augusztus 10. között lesz. Az utazás hossza 16 nap. A pontos dátumokat a ladaki időjárás és a résztvevők egyéni igényei szerint tudjuk rugalmasan alakítani. Az indulás végleges időpontját legkésőbb április végén tűzzük ki. Az utazás 6-8 fős csoportokban történik.

 

Útvonal

A túra három szakaszból épül fel. Az első szakaszban megismerjük az Indus-völgyi buddhista kultúrát és értékeit. Bejárjuk a völgy híresebb és az átlagos utazók számára eldugott kolostorokat, betekintünk a régió kulturális örökségvédelmi munkáiba és megismerkedünk a ladaki és indiai gasztronómiával.

A második részben Kőrösi Csoma Sándor nyomdokain, a 4400 méteres Pensi-hágón át beutazunk a Zanszkár-völgyébe, amely út során érintjük Kargil városát a Szuru-völgyben és Rangdum kolostorát. Ezután bekapcsolódunk az alapítvány zanglai munkájába, valamint betekintést nyerünk a helyi családok mindennapjaiba, és meglátogatjuk a zanglai királyi családot.

A harmadik szakaszban egy 5 napos gyalogos túra keretein belül ellátogatunk Pughtal kolostorába, a másik zanszkári kolostorba, ahol Csoma egykor dolgozott. A túra végén megmásszuk a Zanszkár határán fekvő, 5090 méteres Shingo-hágót. Az utazás a Himalája lábánál, Manali városában zárul, ahol a magashegyi sivatagi tájat felváltják az erdők és a vízesések, valamint a magashegyi patakok és folyók.

 

Helyi túravezető és asszisztensek

segítik a magashegyi túrától kimerült résztvevőket, a napi táborhely kialakításával, csomagszállítással, napi háromszori étkezéssel, közösségi- és tisztálkodásra alkalmas sátorral, valamint támogatói kísérettel és kiszolgálással.

 

További részletek

Forduljon hozzánk bizalommal a további részletekért a fejermat@gmail.com e-mailcímen vagy a jobb oldali sávban található Expedíciós túra / Csapatépítő túra gombokra kattintva.

 

Az elmúlt évek tapasztalatai arra ösztönöztek minket, hogy olyan támogatói utakat szervezzünk, melyek során a résztvevők

mélységében ismerhetik meg a helyi kultúrát

– megtapasztalhatják a hagyományos, önfenntartó ladaki életmódot és annak értékeiteit

– megismerhetik az alapítvány munkáját

részt vehetnek fenntartható fejlesztésekben önkéntesként, és láthatják munkájuk, támogatásuk eredményét.

Kísérőink

Kísérőink az elmúlt években széleskörű tapasztalatokat szereztek a régióban való utazások szervezésében, csoportok koordinálásában és fejlesztésében, valamint átfogó ismereteket szereztek a régió kulturális örökségéről és értékeiről.

Fejér Máté

Litavecz Orsi

Expedíciós túra

Élményközpontú utazásokat minimum 16 napban tudunk szervezni egyénre optimalizált szolgáltatásokkal. Az utazások során a résztvevők betekintést nyerhetnek a régió kulturális életébe, hétköznapjaiba, valamint megtapasztalhatják a himalájai táj csodáit. 

Csapatépítő túra

Célorientált, humán- és szervezetfejlesztő, csapatépítő tréningek szervezését és lebonyolítását is vállaljuk. Tapasztalataink szerint a ladaki környezet, az extrém körülmények és kihívások nyújtotta tapasztalások, valamint a tudatos fejlesztés házasítása hatékony eszköz lehet céljaink vagy problémáink feltérképezésére, megértésére és megoldására.

Az utazás ideje: 2018.07.20-2018.08.31. (minimum 16 nap)

Az ajánlat 6-8 fős csoportok esetén, a túra alatt teljes ellátással, 4 csillagos szállodákban reggelivel, sátrakkal, családi szállásokkal, túrazsákok szállításával, helyi transzferekkel, dzsipekkel, helyi idegenvezetővel, két kísérővel és kolostori belépőkkel együtt értendő.

Egyéni ajánlatért forduljon hozzánk bizalommal

Ladak-Zanskar-TamogatoiTura-2018

Az utazásokból befolyó nyereség a Csoma Szobája Alapítvány alaptevékenységét támogatja, ezáltal az Alapítvány költségvetésében társadalmi vállalkozási pillérként jelenik meg. Emellett célunk, hogy az utazások szervezésébe a következő évek során bevonjuk a helyi közösséget, akik ezáltal nemcsak jövedelemre tesznek szert, de képessé válhatnak arra is, hogy később a turizmusban önálló munkavállalóként vagy vállalkozóként jelenjenek meg.