Építészet Hír Közösségfejlesztés Oktatás Önkénteseink beszámolói Önkéntesség

ELMONDJUK, MIT CSINÁLTUK 2018 NYARÁN

  • december 10, 2018
  • By

Büszkén mondhatjuk, hogy alapítványunk – erőn felül vállalva – teljesítette az idei szenzonra kitűzött célokat az észak-indiai Zaglában! Mind a közösségfejlesztés, mind a helyi társadalmi viszonyok megértésében, mind a közösségi építészet terén komoly eredményekkel és hosszútávon kamatoztatható tudással gazdagodtunk.

➔ Előzetes júniusi helyszíni felmérés akciókutatással, interjúkkal 70 zanglai családnál

➔ A munkálatok irányát közösségi tervezéssel, a falutanáccsal és a kolostor apácáival szorosan egyeztetve, közös döntések mentén alakítottuk

➔ A zanglai apácakolostor területén befejeztük a helyi apácáknak és növendékeknek szánt szolár oktatási – és közösségi terem alapozását.

Két zanglai lakóházat alakítottunk át a szolár iskolák elve alapján, így télen a napenergiával való fűtés, komfortos szobahőmérséklet biztosított lesz ezeknél a családoknál.

➔ Létrejöttek két lehetséges társadalmi vállalkozás alappillérei: Nanbu-projekt (helyi kézműves textilből készülő támogatói termékek) és a Csoma Nyomában támogatói utak

➔ A közösségfejlesztés területén igyekeztünk formálni azt a helyiekben kialakult elvárásrendszert, miszerint a Alapítvány folytassa erőforrásainak becsatornázását a régióba, helyette nagyobb figyelmet fordítottunk a falu közösség motivációinak és erőforrásainak feltárására, megértésére.

➔ A Homestay English program keretében 14 zanglai asszonyhoz értünk el, amelyek közül 10 tanítványunk a szezon végére megkapta a Csoma Szobája bizonyítványt. Programunk sikerét mutatja a helyszíni túljelentkezés, illetve a téli jelenlétre való igény is.

➔  Felnőtt tanítványaink mellett a zanglai gyerekek számára vasárnapi szabadfoglalkozások keretében, kreatív alkotóműhelyet nyitottunk a zanglai szoláriskolában, ahol a játék és az alkotás került előtérbe.

 

A Csoma Szobája évközben – eddig kevésbé látható módon, de gőzerővel – folytatja aktivitását. Ismeretterjesztő előadások formájában mesélünk ladaki tapasztalatainkról. Elvégezzük a terepen készült interjúk feldolgozását, megtervezzük és előkészítjük a következő szezon munkáját. November végén munkánkat – Tanpo Shight to Sky Napiskoláért – a Media Építészeti Díj az Europe Design belsőépítészei szakmai elismerésével jutalmazta.