Építészet Oktatás Önkéntesség

Csoma Szobája bemutatja: Newill Akadémia – iskolafejlesztés Afrikában

  • március 24, 2017
  • By

A Csoma Szobája Alapítvány tíz éves működése alatt több önkéntesünk kezdett bele a mienkhez hasonló, önkéntes alapon működő fejlesztési projektbe. Ahogyan a kezdetekkor mi is az Angkor Alapítvány szárnyai alatt tudtuk elkezdeni a munkát, szeretnénk most induló hasonló projekteket támogatni tudásunkkal, alapítványi infrastrukturális és jogi hátterünkkel. Egyik volt önkéntesünk által létrehozott ilyen projekt a Newill Akadémia iskolafejlesztés Afrikában.

A Newill Akadémia egy szociális alapon működő óvoda és általános iskola Koforiduában, Ghánában, mely 2010-ben indult William Newman helyi tanár kezdeményezéseként az édesanyja háza melletti üres melléképületben. Az intézmény hiánypótló, hiszen a városban nem, illetve csak nagyon drágán áll rendelkezésre hasonló ellátás. Az évek során az iskola kinőtte az eredeti épületet, több osztály terem hiányában folyosókon vagy az udvaron felállított bádogtető alatt tanult.

Az iskola bővítésére 2016-ban egy kortárs szellemű, ugyanakkor a helyi építészet értékeit szem előtt tartó épület tervei készültek el, mely a klimatikus viszonyokhoz egyszerű, low-tech megoldásokkal alkalmazkodik, ezáltal költséghatékonyan fenntartható. Az iskola tervezésénél fontos szempont volt az épület passzív hűtése, átszellőztetése, helyi építőanyagok felhasználása, valamint a napenergia passzív hasznosítása. A terv 2016-ban elnyerte a Média Építészeti Díja közönségdíját.

Az építési munkák a tanítás folyamatossága érdekében szakaszokra bontva, a tanítási szünetek alatt folynak magyar és nemzetközi önkéntesek, valamint helyi munkaerő segítségével. Az első ütemben, 2016 augusztus/szeptemberében két szerkezetkész tanterem és egy vizesblokk épült fel, valamint két további teremnek állnak a falai. Ezek a félkész tantermek az idei tanévben már mind használatban vannak. Az építkezés a William által gyűjtött adományokból és a tervezőcsapat crowdfunding kampányából került finanszírozásra.

További információ a projektről: www.facebook.com/newillacademy