Építészet Közösségfejlesztés Oktatás

Vajon mi történik a Csoma Napiskolában télen?

  • április 5, 2017
  • By

Önkéntesünk tudósít a befagyott Zanszkár folyóról. A 2013-ban felavatott Csoma Napiskola már a negyedik tél során ad helyt a Zanglából és környékbeli falvakból érkező gyerekek oktatásának.

Az Alapítvány önkéntesei a himalájai viszonyok miatt kizárólag nyáron tartózkodnak a faluban, ám 2017-ben Fehér Anna nekivágott a befagyott Zanszkárnak, hogy az extrém kalandszerzés mellett azt is megnézze, miként funkcionál télen a napiskola. Panni – aki két nyári szezon után döntött úgy, hogy télen is nyakába veszi a Himaláját − tervében társra talált a zanglai király fiának, Stanzinnek személyében, aki öt éves kora óta nem látta a téli Zanglát.

A páros Delhiből Leh-be repült, ahol beszerezték a túrához elengedhetetlen felszereléseket (például gumicsizmát és szánkót), és megtették a szükséges előkészületeket. Leh-ből azonban nem jutottak messze, mert 30 km-rel később autójukkal egy árokban kötöttek ki. Többórás hólapátolást és autómentést követően még egy hegyomlással is szembe kellett nézniük, de fél napos késéssel gumicsizmás lábukkal végre ráléptek a Zanszkár jegére, és kezdetét vette a túra.

A Chadar nem luxuskirándulás: Panniék három nap barlangban alvás, sziklatömb alatti kúszás, biztosítás nélküli sziklamászás és folyamatos jégen csúszkálás után érték el Zanglát, ahol rögtön ellátogattak a Csoma Napiskolába.

Legnagyobb örömükre azt tapasztalták, hogy az épületet négy falu − Pishu, Pidmo, Tsazar és Zangla − kb. 70 diákja használja, akiket a faluközösség által beszervezett két tibeti és két zanglai tanár tanít. Panni elmondása és az elvégzett mérések alapján a tantermek még felhős időben is melegek maradnak, a gyerekek és tanárok egyaránt lelkesen használják a helyiségeket. Az oktatás két turnusban zajlik: délelőtt a kicsik, délután a 8-10. osztályosok tanulnak a termekben.

Télen nem kell a földeket művelni, a Zanglaiak mégsem unatkoznak: a főterén naponta röplabdamérkőzések zajlanak, amit csak a leesett bő félméteres hó vetett vissza;  a helyiek télen készítik kézműves termékeiket – szőnyegeket, sapkákat, stb.; és rendszeresen összejárnak, ilyenkor jut idejük társadalmi életet élni, pikniket rendezni.

A helyiek Panniéknak is egy piknikkel köszönték meg a téli látogatást, ahol a falu apraja-nagyja jelen volt, és minden házból előkerült valami ünnepre tartogatott finomság. Ezen a találkozón kiderült, hogy a helyiek nagyon szeretnék, ha több télen is használható közösségi tér lenne a faluban: könyvtárszoba, ahol felnőttek és gyerekek egyaránt olvashatnak, tanulhatnak, közösségi terem a nőknek, ahol együtt imádkozhatnak, kézműveskedhetnek – és persze az iskolaépület és a tanárszállás bővítéséről is szó esett.

A nagy hóesés miatt pár napot csúszott a hazaút, ami a kedvezőtlen időjárás miatt még extrémebbre sikerült, mint az odavezető túra, de önkéntesünk szerencsére épségben megérkezett Budapestre.

További részletek a Földgömb májusi számában. Keresd a Felfedezők Napján, április 29-én, a Millenáris D csarnokában.

A zanglai Napiskola ötlete 2011-ben született meg, erről bővebben: http://index.hu/video/2011/04/26/chadar_2._resz/